Lommepenge -Om at spare op selv

Vi har nogle temmelig forkælede unger herhjemme, som dog ikke er mere forkælede, end at de værdsætter de ting, de har, og godt forstår, at penge, det er nogen man tjener, og ikke nogen vi plukker fra et pengetræ (hvem der bare havde sådan et…).

Da børnene var yngre, fik de stort set alt, hvad de pegede på, fordi de alligevel ikke var bevidste om penge m.m., men som de er blevet ældre, er vi begyndt på en ny strategi: Lommepenge. Ikke fordi børnene skal betale alt selv, men for at give dem et begreb om penge. De får stadig en del ting af os, men ikke i samme grad som før. 

Børnene har nu fået lommepenge i et par måneder. De får 25 kr hver om ugen, og de skal ikke gøre noget for at få dem. I vores verden hjælper man hinanden, fordi man er familie, og skal således ikke betales for at hjælpe. Vi har dog en forventning om, at børnene tager deres tallerken med op i køkkenet, når vi har spist, at de lægger deres brugte tøj i vaskemaskinen/vasketøjskurven og at de selv tømmer deres børnehavetaske/skoletaske for madkasse og drikkedunk. Ligeledes skal de prøve at holde deres værelser opryddelige, altså rydde op efter en leg (pånær hvis de har haft venner på besøg), og det arbejdes der stadig på. Disse forventninger er de vokset op med, fra de var helt små, og det fungerer super fint. Når de bliver lidt ældre, vil vi formentlig have lidt flere forventninger til dem, men det tager vi løbende. 

Børnene i god leg
 

Vores seneste tiltag er, at børnene selv skal spare op, hvis de ønsker sig en større ting, om end vi hjælper dem lidt med opsparingen. Børnene tjener begge gode penge, når er på modeljob, og dem plejer de at bruge på legetøj. Seneste eksempel er Isabella, som lige efter jul og fødselsdag brændende ønskede sig et Playmobil Børnehospital til 850 kr. Da vi egentlig syntes, at hun havde fået alt for rigtig meget til jul og fødselsdag, bad jeg hende spare op selv (ofte betaler vi halvdelen, men ikke i det her tilfælde). Først var Isabella lidt frustreret over, at hun selv skulle spare op, men så fik hun blod på tanden. Således kom Børnehospitalet med posten for et par dage siden (vi sparede lidt ved at bestille det fra Tyskland), og en meget tilfreds pige åbnede pakken, som hun selv havde sparet op til! Det gav hende en fantastisk følelse, selv at spare op til en ting, så det er bestemt ikke sidste gang, vi bruger den model. Når det så er sagt, så giver vi selvfølgelig stadig børnene ting i ny og næ, men de skal også opleve glæden (og evnen) til at spare op.

Får dine børn lommepenge? Og skal de selv spare op?

Tak fordi du læste med!

Tak fordi du læste med! Husk at du kan følge Regnbuemor på Instagram (regnbuemor.dk) og Facebook (Regnburmor.dk). Jeg bliver mega glad, hvis du følger bloggen.

Skriv et svar