KRÆFTedeme bekymret for brystkræft

I 1970´erne døde min mormor, som jeg desværre aldrig nåede at møde, af brystkræft. I 2009 var det min elskede mor der bukkede under for selvsamme sygdom. Jeg har altid frygtet at selvsamme lortesygdom skulle ramme mig. Alligevel har jeg været en hat til at få mig selvundersøgt, hvilket er paddehattedumt! Forrige torsdag, da jeg var gået i seng, tænkte jeg dog pludselig, at jeg hellere måtte mærke efter på mine bryster. Jeg ved ikke, hvad der lige fik mig til det dér, men jeg frøs til is, da jeg mærkede en knude i mit venstre bryst. Den havde jeg ikke mærket før. For lidt over en måned siden havde jeg bemærket, at min brystvorte så lidt anderledes ud, men havde egentlig slået det lidt hen (idiot!), og i lang tid har jeg været irriteret over hævede lymfer under armen. Nu hvor jeg også mærkede knuden, blev jeg oprigtigt nervøs. Næste morgen prøvede jeg at få fat i lægen, men forgæves, da de havde lukket den dag. Lige mit held. Jeg måtte derfor vente hele weekenden på at kunne få ringet, da det er et job for egen læge og ikke vagtlægen.

Min dejlige mor, som heldigvis lige nåede at møde Isabella (tv)

Mandag den 04.06.18 tog jeg på arbejde om morgenen, og fik så fat i lægen i lægernes telefontid. Jeg kunne heldigvis få en tid samme eftermiddag, og dagen på job var præget af bekymring og grådlabilitet. Besøget hos lægen bekræftede desværre min frygt. Lægen kunne også godt mærke knuden og se brystforandringen, og 1-2-3 var jeg blevet til en patient i en kræftpakke! Jeg fik en tid til mammografi, ultralyd og lægesamtale den kommende fredag. Jeg reagerede faktisk ikke rigtig på det før jeg næste dag mødte op på job. Et par kollegaer vidste, at jeg var taget til lægen dagen før, og spurgte høfligt ind til det, hvorefter jeg brød sammen og sagde, at jeg var kommet i et brystkræftpakkeforløb.

Hele ugen var præget af bekymring, og på selve dagen for undersøgelsen kunne jeg næsten ikke fungere på jobbet, fordi jeg simpelthen var så bange for svaret! Hver gang en kollega spurgte ind til den kommende undersøgelse, brød jeg sammen. Det var derfor også med en kæmpe knude i maven, at jeg betrådte røntgenafdelingens mammografiafsnit. Jeg var meget stille og meget alene. Jeg ville nemlig ikke have nogen med, selvom flere havde tilbudt at følge med mig. Jeg følte ikke, jeg kunne rumme andre end mig selv.

Det var helt surrealistisk at stå inde til mammografien. Mine tanker gik til min mor, hvis forløb også startede med en mammografi, og jeg kæmpede for at bevare fatningen. Efter at have fået mast mine ammeflade bryster endnu mere flade, skulle jeg ind til en læge som skulle ultralydsscanne og beføle brysterne. Lægen kunne sagtens mærke knuden i brystet og mærke de hævede lymfer i armhulen, men var umiddelbart ikke så bekymret under scanningen. Hun valgte derfor ikke at tage en biopsi, men afsluttede mig fra kræftpakken. Umiddelbart blev jeg lettet over svaret, men allerede en time efter levede bekymringerne igen i fuld flor i maven, som havde jeg en kæmpe knude af angst og nervøsitet. Mavefornemmelsen var simpelthen forkert! Da jeg i løbet af weekenden talte med flere venner, som kendte folk som var blevet fejldiagnosticeret med, at det “bare var kirtelvæv” lige som jeg fik at vide, valgte jeg, at jeg simpelthen bliver nødt til at få lidt afklaring her.

Nu har jeg gået hele weekenden uden den forløsning som svaret burde have givet i fredags. Grådlabiliteten forsvandt med svaret i fredags, men mavefornemmelsen skriger efter en reel afklaring. Jeg har derfor kontaktet røntgenafdelingen igen, og de gik med til at lave en fornyet ultralyd om en måned med evt biopsi. Det har givet mig ro i sjælen, og forhåbentlig kan en biopsi give mig det gode svar jeg har brug for.

Det var KRÆFTedeme noget af en forskrækkelse…

Tak fordi du læste med! Husk at du kan følge Regnbuemor på Instagram (regnbuemor.dk) og Facebook (Regnburmor.dk). Jeg bliver mega glad, hvis du følger bloggen.

4 comments / Add your comment below

 1. Hej
  Tak for en god blog.
  Jeg kan godt sætte mig en smule ind i det du beskriver, da min mor døde af kræft mellem og nytår pr 2000, og min mormor lever med udløbsdatoen, da hun heldigvis er blevet raskmeldt. Jeg er dog ikke selv, blevet forskrækket over fund endnu, så det kan jeg ikke sætte mig ind i. Dog tilbyder min kone ofte at undersøge dem begge 😃🤣
  Alene af den historik jeg lige har beskrevet, er jeg til kontrol en gang om året, hvor jeg får presset bryster og ultralydscannet og undersøgt bryster og armhuler. Det er en udredelse, man kan bede om, bliver iværksat ved sin egen læge.
  Så bliver man helt automatisk kaldt ind en gang om året.

  Håber ikke frygten tager overhånd, for det kan være lige så skræmmende som sygdommen selv.

  Mvh Karin

  1. Hej Karin. Tak for svar. Ked af at du også har mistet din mor.

   Jeg har prøvet tidligere at blive genetisk udredt, for evt at kunne blive kontrolleret oftere, men jeg havde ikke så mange data, og de gjorde aldrig mere ud af det.

   1. Hej igen
    Håber det går bedre på OUH.
    Det er efterhånden 5 år siden jeg var til samtale i Århus, og der blev det, alene på historikken, besluttet, at jeg skulle til kontrol en gang om året. Normalt ville den kontrol først starte, når jeg blev 40, men da min mor var knap 30, da hun fik det konstateret, begyndte jeg allerede som 30 årig, at gå en gang om året i Vejle til skanninger.
    Når i nu er færdige på OUH, er det værd at overveje at presse på. Jeg har i hvert fald fået en del ro i sindet 🙂
    God dag.

    Mvh Karin

    1. Hej Karin
     Tak for dit svar. Min mormor og mor var begge i 60´erne, da de døde. jeg kunne dog rigtig godt tænke mig at blive kontrolleret hvert år. Måske jeg skulle foreslå dem det. Jeg håber at alle dine fremadrettede kontroller vil være fri for cancer. Mvh Sophie, regnbuemor

Skriv et svar